Pieczemy suchary
Upiecz własne suchary!
Podstawą diety dawnych żołnierzy, przemierzających w marszu ogromne odległości były suchary – pieczywo, które można było przechowywać o wiele dłużej, niż zwykły chleb czy bułki. Nie było tak samo pulchne i smakowite, a jednak o wiele wygodniejsze w transporcie, szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu.
Jeśli chcesz upiec 10 sucharów, będziesz potrzebować:
– 4 szklanek mąki
– 4 łyżeczek soli
– około 2 szklanek wody
Ponadto:
– piekarnik rozgrzany do 190°C
– stolnica
– wałek
– nóż
– miska
Na początek wymieszaj w misce mąkę i sól, dodając tylko tyle wody, aby składniki zlepiły się, tworząc ciasto, które nie będzie przywierało do rąk, wałka czy stolnicy. Wyrób ciasto ręką, rozwałkuj na grubości nieco ponad 1 cm i potnij na kwadraty o boku 8 cm.
Każdy kwadrat nakłuj czubkiem noża lub wykałaczką w 4 rzędy po 4 zagłębienia. Uważaj, żeby nie przekłuć ciasta na wylot. Obróć każdy sucharek i zrób to samo po drugiej stronie.
Umieść kwadraty ciasta na blaszce i piecz przez 30 minut, pilnując temperatury. Po 30 minutach obróć je na drugą stronę. Sucharki powinny być z obu stron zarumienione.
Świeże sucharki można łatwo łamać, jednak uważaj, bo z czasem mocno twardnieją.
Uszyj własny chlebak
Chlebak od dawna jest popularnym elementem ekwipunku wojskowego i turystycznego, służącym do przenoszenia żywności i rozmaitych, niezbędnych w drodze czy w życiu obozowym drobiazgów. Aby uszyć własny chlebak, podobny do używanego przez żołnierzy napoleońskich, ale i wędrowców, przemierzających świat w początkach XIX wieku, będziesz potrzebować: